2023 Més concursos

Montblanc 1/03/2024
Joan Nievas. Sommelier.


Després d’escriure el passat gener de 2023 el post sobre els concursos en els que vaig participar com a jurant durant el 2022, no trobava el moment per fer un recull semblant dels concursos en els que he pogut gaudir del món del vi català al llarg del 2023.
Enguany han estat molts concursos i moltes sessions de tast on he pogut tastar el bo i millor d’aquest món del vi que m’apassiona. Moltes gràcies a tots aquells que han confiat en mi per formar part d’aquests jurats.

Premis Vinari
Els Premis Vinari han tornat a jugar fort amb un nivell molt alt. Segueixo pensant que són l’esdeveniment  del món vitivinícola català amb més repercussió pel nombre de cellers participants, pel nombre de mostres i també pel nombre de tastadors i de sessions de tast prèvies abans de les dues finals a Rubí. Enguany han celebrat la seva 11a edició sota la direcció de l’equip de Vadevi, amb l’Eva Vicens al capdavant.
Vaig assistir a dos dels molts tastos preliminars que es van realitzar a l’Escola d’enoturisme de Vilafranca del Penedés. En concret el 29 de maig i l’1 de juny, acompanyat del grup de sommeliers de Tarragona.
També vaig poder participar en les dues fases finals celebrades al Celler de Rubí el 12 de juny (vins joves) i el 18 de setembre (vins de criança).
El lliurament de premis es va realitzar el 6 d’octubre al teatre del Casal-Societat de Vilafranca del Penedès on, com és habitual, es van poder tastar tots els vins i escumosos premiats en les diferents categories.

Premis Vinari dels vermuts catalans

També sota el paraigües dels premis Vinari, es van celebrar el 27 de febrer a l’estació enològica de Reus, els premis Vinari dels vermuts catalans, sota la direcció d’en Ramon Roset. En aquests premis voldria destacar el molt alt nivell de la producció catalana de vermuts, en especial els vermuts elaborats als voltants de Reus (capital indiscutible del món del vermut) i també al Priorat.
La gala de lliurament de premis va tenir lloc el 17 de març a la Llotja de la Cambra de comerç a Reus on es van poder tastar els vermuts guanyadors i alguns còctels elaborats amb vermut.

DO Tarragona
La DO Tarragona organitza també cada any el seu concurs per premiar els millors vins de la DO en diferents categories, sota la direcció de la Montse Nadal. El concurs es va celebrar el 16 de maig a la sala de tast de la Facultat d’Enologia de Tarragona (campus Sescelades). Un lloc del que tinc tants bons records per la quantitat d’hores de classe, de conversa i de tast que vam passar en aquesta aula. El lliurament de premis es va realitzar al teatret del Serrallo el 7 de juny en un acte on es van poder tastar tots els vins premiats.

DO Conca de Barberà
La DO Conca de Barberà sempre celebra el seu concurs envoltat d’un ampli ventall d’activitats molt interessants relacionades amb el món del vi, que es coneix com la Festa de la verema.
El concurs es va celebrar el 22 d’agost al celler Rendé Masdeu de l’Espluga de Francolí, sota la direcció d’en Ramon Roset i amb la nova denominació de Premis Sigillum.
Aquest concurs sempre serà molt especial pel gran nombre d’amics que tinc entre els membres del jurat i també entre els cellers participants. Va ser com “jugar a casa”.

DO Costers del Segre
La DO Costers del Segre va realitzar el concurs per triar els millor vins de la DO el 13 de novembre en un lloc immillorable i emblemàtic com és la Seu vella de Lleida. El concurs també es celebra sota la direcció d’en Ramon Roset i va ser un plaer tornar a formar part del seu jurat.
El lliurament de premis es va celebrar en una gala el 16 de novembre on, com és habitual, es van poder conèixer i tastar tots els vins i escumosos premiats.

Premis Vinari Barcelona Rosé

Aquest és un altre concurs que es presenta sota el paraigües dels premis Vinari i que representa  l’exquisidesa, ja que és un concurs per premiar exclusivament escumosos rosats. És coneix com Barcelona Rosé i premia els millors escumosos rosats d’arreu del món i on participen cellers de França, Itàlia i Espanya.

El 2023 va ser la meva primera participació com a jurat en aquest concurs i vaig tenir un veritable èxtasi en tastar més de 80 escumosos rosats classificats en diferents apartats segons el mètode d’elaboració i el temps de criança. Destacaria alguns (molts) llargues criances de la DO Cava, Corpinnat o de França que vaig trobar meravellosos.
El concurs va tenir lloc el 21 de febrer a la sala Wito-Euroselecció de Barcelona.