2022 Un any de concursos

Montblanc 1/01/2023
Joan Nievas. Sommelier.


Vist amb perspectiva, l’any 2022 ha estat un molt bon any en aquesta faceta de sommelier. Un any en el que he pogut gaudir participant com a jurat en un bon nombre de concursos d’àmbit català o centrats en una denominació d’origen concreta.

Sempre és un orgull que valorin els teus coneixements, que crec que van millorant cada dia, però encara sento un cert respecte quan em veig al costat de tastadors experimentats (alguns d’ells han estat professors meus) i també de professionals als que admiro. L’altre repte és que tens davant per tastar el bo i millor dels vins catalans. Això si, tot a ampolla tapada.

Aquest és el resum dels concursos en els que he participat durant el 2022:

 • Premis Vinari

  Els Premis Vinari crec que són l’esdeveniment amb més repercussió del món vitivinícola català, per nombre de cellers participants, per nombre de mostres, pel nombre de tastadors i per nombre de sessions de tast. Enguany han celebrat el seu 10é aniversari sota la direcció de l’equip de Vadevi, amb l’Eva Vicens al capdavant.
  He assistit a dos dels molts tastos preliminars que es van realitzar a l’Escola d’enoturisme de Vilafranca del Penedés. En concret el 30 de maig i 3 de juny, acompanyat del grup de sommeliers de Tarragona.
  També he pogut participar en les dues fases finals celebrades al Celler de Rubí el 13 de juny (vins joves) i el 12 de setembre (vins de criança).
 • DO Tarragona

  La DO Tarragona organitza cada any el concurs per premiar els millors vins de la DO en diferents categories, sota la direcció de la Montse Nadal. El concurs es va celebrar el 18 de maig a la sala de tast de la Facultat d’Enologia de Tarragona (campus Sescelades). Un lloc amb molt bons records per la quantitat d’hores de classe, de conversa i de tast que vam passar en aquesta aula.
 • DO Conca de Barberà

  La DO Conca de Barberà va celebrar el seu concurs (i un ampli ventall d’activitats molt interessants relacionades amb el món del vi) el 25 d’agost al celler Rendé Masdeu de l’Espluga de Francolí, sota la direcció d’en Ramon Roset.
  Aquest concurs va ser molt especial per mi pel gran nombre d’amics entre els membres del jurat i també entre els cellers participants. Va ser com “jugar a casa”.
 • DO Costers del Segre.

  Una especial il·lusió va ser rebre la convocatòria per al concurs d’aquesta DO dels 7 territoris. A més, el concurs es va celebrar a un lloc immillorable i emblemàtic com és la Seu vella de Lleida. Va tenir lloc el 28 de novembre també sota la direcció d’en Ramon Roset.

El 2023 pinta força bé amb invitacions per a nous concursos que crec que seran molt interessants com ara els premis Vinari dels vermuts, que tindrà lloc a l’estació enològica de Reus o els premis Barcelona Rosé a les bombolles rosades.