Premis Vinari 2022

Premis Vinari 2022

Vilafranca del Penedès 7/10/2022
Joan Nievas. Sommelier i membre del jurat dels premis Vinari.


Ahir a la nit va tenir lloc a Vilafranca del Penedès la Gala de lliurament de guardons dels tradicionals premis Vinari, que enguany arriben al seu desè aniversari. Els premis Vinari recullen la producció vinícola de Catalunya, amb participació de totes les zones del país classificats en 14 categories diferents entre vins blancs, rosats, negres i escumosos.

Els resultat obtingut pels vins de la Conca de Barberà ha estat força positiu i es van recollir una dotzena de premis:

Vins blancs joves

 • Medalla de plata per al celler Rosa Maria Torres pel seu Susel 2021.

Vins blancs amb criança

 • Medalla d’or al Milmanda 2018 de la Família Torres.

Vins negres joves

 • Medalla de plata al 12@ 2021 del celler Carles Andreu.

Escumosos rosats joves (anyades posteriors a 2019)

 • Medalla d’or per al Carles Andreu Rosat del celler Carles Andreu.
 • Medalla de plata pel Castell d’or brut rosat del grup Castell d’Or. El grup cooperatiu Castell d’Or es va formar l’any 2006 i compta amb un total de 16 cooperatives, de les quals tres es troben a la Conca de Barberà:  La cooperativa de Barberà de la Conca, la de L’Espluga de Francolí i la de Solivella.

Escumosos rosats d’anyades 2019 i anteriors

 • Premi Gran Or al celler Sanstravé de Solivella, pel seu Sanstravé Brut Nature Rosat 2019.
 • Medalla de plata pel Carles Andreu Rosat Barrica 2019, del celler Carles Andreu.

Escumosos blancs anyada 2019

 • Premi Gran Or al Tres naus brut 2019 de Cellers Domenys. Cellers Domenys és un altre grup cooperatiu format per 7 cooperatives, tres de les quals es troben a la Conca de Barberà: la cooperativa de Blancafort, la de Pira i la de Rocafort de Queralt.
 • Medalla d’or pel Carles Andreu Brut Nature 2019, del celler Carles Andreu.
 • Medalla de plata pel Cabaret Brut Reserva Le Scandale 2019 del grup Castell d’Or.

Escumosos blancs d’anyades 2017 i 2018

 • Medalla d’or pel Carles Andreu Barrica 2018, del celler Carles Andreu.
 • Medalla de plata pel Carles Andreu Gran Reserva 2018, també del celler Carles Andreu.

Com a resum d’aquests premis destacaríem les dues medalles Gran Or (la màxima distinció) que han obtingut el Celler Sanstravé (Solivella) i Cellers Domenys (format per diferents cooperatives) i molt especialment les 6 medalles que ha obtingut el Celler Carles Andreu (Pira), que crec que va ser el gran triomfador de la nit amb premis que més que premiar vins concrets, el que fan és destacar la feina d’aquest celler en tots els productes que elabora.

Fora de la nostra zona destacaríem l’èxit dels vins de la DO Terra Alta, que han rebut fins a 12 premis en les diferents categories de vins blancs o dels vins de la DO Montsant, amb 15 premis en les diferents categories de vins negres, a més d’altres en altres categories.

En les categories de vins rosats, gairebé la meitat dels premis han estat per la DO Penedès.

També cal destacar (i ens ha sorprès molt gratament) els premis als nostres veïns de la DO Costers de Segre, que han obtingut fins a 8 premis, encapçalats pels 5 premis per l’excel·lent celler Clos Pons de L’Albagés.

En la lluita per les bombolles, els Vinari 2022 s’han decantat fortament per la DO Cava, en especial en els premis Gran Or (5 de 6) i tant Corpinnat com Clàssic Penedès han obtingut uns resultats més modests. Malgrat aquest domini cavista, el millor escumós català del 2022 ha estat el Corpinnat Josep Coca 2015 del Celler Sabaté i Coca.