Enyoro els pantalons curts !!!

Montblanc 30/03/2024
Joan Nievas. Sommelier.


Si ets dels que troba a faltar una mica de calor a l’hivern o enyores la jaqueteta a l’estiu, ets dels meus. Amb aquestes borrasques que ara tenen fins i tot nom propi (hem tingut a la filla enfadada per una borrasca que li van posar com a nom Carlota), les onades de fred, les onades de calor, la sequera i les nevades vam passar unes setmanes amb tantes capes de roba que semblàvem una ceba.

Ja veus, enyoro els pantalons curts, la samarreta, el solet, una terrassa a tocar del mar i un peixet a la planxa o al forn. I per aquests moments no hi ha res com un bon rosat. I si és de casa nostra, més que millor.

Fins on jo sé, el raïm pot ser blanc o negre i no hi ha raïm rosat. En un altre post parlarem de les diferents formes d’elaborar un vi rosat, però segur que has pensat que només amb raïm blanc no hi ha forma de donar color al vi. Els rosats s’han de fer amb raïm negre. I tot i que estan elaborats amb raïm negre, tenen unes característiques pròpies i son força diferents tant dels vins negres amb els que comparteixen varietats, com dels vins blancs.

Els vins rosats s’adapten molt bé a qualsevol taula i resulten perfectes per acompanyar arrossos, embotits, formatges, plats de pasta, amanides, peixos a la planxa, peixos al forn, carns blanques o aquells plats de la cuina internacional que s’han posat tant de moda, com ara la pizza, els plats mexicans o els plats orientals. La llista és llarga. A més a més, com que acostumen a ser vins joves, la gama de preus fa que siguin força assequibles.

Ja tenim dues de les tres B que han de tenir els bons productes. La B de bons, la segona B de barats i ara veurem si també tenen la B de bonics. Els vins rosats tenen un color tant identificatiu que és el que utilitzem per anomenar-los (color rosat), però les tonalitats són tan variades que serà difícil trobar dues iguals. La meva paleta de colors és força més reduïda que la de les dones de casa, però podem trobar des de rosats vermellosos (que jo anomeno rosats Navarra) fins als nous rosats amb molt poc color amb aquesta lleugera tonalitat de pell de ceba.

Amb les varietats amb les que es poden elaborar vins rosats passa una mica com amb els negres, que n’hi ha moltes. De totes formes, no totes les varietats negres acostumen a donar bons vins rosats. La garnatxa acostuma a ser una de les habituals, tot i que altres com Syrah o Merlot també tenen els seus vins rosats excel·lents. A casa nostra disposem també d’una de les millor varietats per elaborar vins rosats, la trepat.

Avui us presentarem quatre vins rosats elaborats amb diferents varietats, algunes de molt conegudes i altres no tant. Són quatre vins de proximitat que us recomanem tastar en algun moment.

Casa Mariol Garnatxa Rosat

Un rosat elaborat 100% amb garnatxa negra de la Terra Alta per Casa Mariol que s’ha convertit en un dels vins habituals a casa, per la seva qualitat i també per la relació qualitat – preu.
Té un color rosa força pàl·lid, net i brillant i destaca pels seus aromes afruitats de xuixes de maduixa.
Casa Mariol és un celler ubicat a Batea que elabora diferents vins de garnatxa que resulten molt frescos i que respecten molt la fruita. Les garnatxes (blanca, negra i peluda) són les varietats insígnia de la DO Terra Alta i aquest celler les treballa d’una forma admirable en un rang de preus força interessant. També us destacaria altres vins del celler com els seus Syrah i Merlot amb llargues criances en barriques velles.
Preu: Sobre els 8€

Les Argiles Rosat

Aquest vi ens arriba de la mà del Celler Orto vins al Masroig. El Masroig és un punt de partida interessant per conèixer els vins de la DO Montsant. A més d’una potent cooperativa (Celler Masroig) i Orto Vins, es troben altres cellers molt interessants com ara Coca i Fitó.
Amb un color salmó brillant, trobaràs molta fruita vermella i unes notes cítriques. Sense xuixes ni piruletes, fresc, vibrant amb una lleugera amargor final que el fan molt interessant com a acompanyant d’un bon dinar. Un rosat amb el que desitjaràs que l’estiu arribi aviat i que no s’acabi.
Orto vins és un petit celler que ha aconseguit un bon nombre de premis i destacaríem el que va rebre el passat desembre de 2023 quan un dels seus vins (Les Tallades de Cal Nicolau) es va incorporar al grup selecte de Vins de Finca Qualificada, una distinció que només han rebut 19 vins de Catalunya.
Preu: Sobre els 12€

ST Joannes Rosé

Aquest vi rosat està elaborat pel Celler ST Joannes a Sant Joan Samora, al cor de la DO Penedès. Un celler petit amb vistes a la muntanya de Montserrat.
Com passa en la majoria de rosats trobem molts aromes de fruita vermella fresca (gerds i maduixes) amb un fons làctic que fa que sigui molt golós i amable.
El celler ST Joannes està dirigit per dos germans (Rosa i Basili) i elabora aquest fantàstic rosat a més d’alguns altres vins sorprenents. Us destacaria un Viognier blanc i un Syrah espectaculars i acaben de treure al mercat un vi “Orange” amb llarga criança molt interessant.
Preu: Sobre els 12€

El follet

Elaborat amb Syrah i Trepat, aquest és un vi que ens ve de la mà del Celler Rendé Masdéu. Aquest celler es troba ubicat en una antiga fassina on es produïa aiguardent des del segle XII, a la localitat de l’Espluga de Francolí. Segur que el nom d’aquest celler et porta a la memòria els aiguats de l’octubre de 2019 que es van emportar l’antic celler de la família.
Han retornat amb unes noves instal·lacions i amb la fermesa de caràcter que donen les adversitats i ens presenten aquest cupatge de Syrah i Trepat amb un color rosat una mica més pujat i uns aromes de sotabosc i fruita tropical. El follet és un vi fresc, amable, fàcil de beure i que es manté a la boca durant força estona.
Una de les varietats que el formen, la Trepat, és la insígnia de la DO Conca de Barberà i s’havia utilitzat històricament per elaborar escumosos rosats. Avui s’elaboren amb Trepat vins rosats, vins negres i també escumosos rosats que s’han convertit en tot un referent que no has de deixar passar.
Preu: Sobre els 8€